(0)

Selecteer Regio

Studietoelagen en het groeipakket: wat moet je weten?

Vanaf 1 januari 2019 is elke regio verantwoordelijk voor de uitbetaling van de kinderbijslag. In Vlaanderen kreeg de kinderbijslag een nieuwe naam: het Groeipakket. Dit Groeipakket bundelt alle bedragen (kinderbijslag en andere financiële tegemoetkomingen) die de Vlaamse overheid voorziet.


Heb je kinderen in het kleuter, lager of secundair onderwijs?

Is je kind geboren vóór 2019 dan verandert er niet zoveel.

Je blijft de ‘oude’ bedragen ontvangen.  Wel kan je  afhankelijk van je situatie de vernieuwde toeslagen ontvangen.  Het gaat dan om de schoolbonus, de kinderopvangtoeslag of de kleutertoeslag.

De sociale toeslag is er voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskost moeilijker kunnen dragen.  Als je er recht op hebt, krijg je deze automatisch.

Kind geboren na 2019? 

In plaats van een geboortepremie krijg je een vast startbedrag van 1122 euro.  Elke maand krijg je dan een vast basisbedrag van 163.20 euro. 

Afhankelijk van je situatie kan je recht hebben op een sociale toeslag (afhankelijk van je inkomen), een zorgtoeslag (voor kinderen met een beperking) of een schoolbonus.

Hoe aanvragen?

Vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt de schooltoeslag als je er recht op hebt automatisch betaald via het Groeipakket en op je rekening gestort.  Je hoeft dus geen aanvraag te doen.

Wanneer betaald?

Elke 8ste van de maand ontvang je het maandelijks basisbedrag en de toeslagen.  De schoolbonus wordt in augustus betaald. 

De kinderopvangtoeslag krijg je op de 20ste van de maand.

De kleutertoeslag voor driejarigen ontvang je na de derde verjaardag van je kind. De kleutertoeslag voor vierjarigen ontvang je na de vierde verjaardag.

Meer info op www.groeipakket.be

Volg je een hbo5-opleiding verpleegkunde?

Je moet vanaf schooljaar 2019-20 geen aanvraag meer indienen bij de afdeling Studietoelagen. De berekening en uitbetaling van de schooltoeslag zal gebeuren via je uitbetaler van het Groeipakket, je vroegere kinderbijslagfonds.

Meer info op www.groeipakket.be

Hulp nodig bij je aanvraag of heb je nog vragen?

Regio Gent

Sofie D’hooge
Vrijdagmarkt 9
09 265 52 13 | Sofie.dhooge@abvv.be

Regio Aalst

Carla Van Caekenberghe
Houtmarkt 1
053 72 78 13 | Carla.vancaekenberghe@abvv.be

Regio Dendermonde & Sint-Niklaas

Coen Roosenstein
Vermorgenstraat 9
03 760 04 30 | Coen.roosenstein@abvv.be

Regio Ronse

Tom Bodyn
Stationstraat 21
055 33 90 15 | Tom.bodyn@abvv.be

Ben je een student hoger onderwijs?

Kreeg je vroeger al een toelage?  Dan hoef je niets te doen.  De dienst Studietoelagen start vanaf september zelf een dossier op. Je krijgt dan een vooraf ingevuld formulier waarmee je je gegevens moet bevestigen. 

Is het de eerste keer dat je een toelage aanvraagt?  Dan kan je vanaf 1 augustus een aanvraag indienen via het digitaal loket van de afdeling Studietoelagen.

De bedragen voor het hoger onderwijs schommelen tussen 271,49 euro (minimumtoelage) en 2.521,67 euro (volledige toelage). Zit je op kot of ben je zelfstandig student, dan kan dit oplopen tot 4.201,42 euro.

Meer info op www.studietoelagen.be

Terug Top