Bookmark and Share

Het verhaal van Brenda

Kijk zaken na en betrek je collega‘s

“Toen ik in 2016 met mijn vriendin besloot om een ABVV-lijst in te dienen, kregen we meteen de wind van voren."


Ze hebben het bij ons niet zo begrepen op vakbonden. Sociale verkiezingen vinden ze gewoon verspilling van tijd en geld. Toch hebben we doorgezet.

We spraken op voorhand af om het niet zoals het ACV te doen en als afgevaardigde niet enkel te vergaderen, maar ook op de werkvloer dingen te doen. Ik geraakte uiteindelijk verkozen naast twee ACV’ers. Mijn vriendin niet.

Dispuut over ploegenpremie

Heel snel kwam ik in het oog van de storm. Op mijn loonbrief zag ik dat ik voor de verkiezingsdag geen ploegenpremie had gekregen. Die dag werkte ik immers overdag als getuige om het verloop van de verkiezingen te controleren. Ik checkte bij secretaris van het ABVV of dit klopte. Die legde me uit dat je je ploegenpremie behoudt als het de werkgever is die jou tijdelijk in dagdienst laat werken.

Omdat dit wel geregeld gebeurd op mijn bedrijf, besloot ik zoveel mogelijk collega’s in te lichten. Ik ging vroeger naar het werk en sprak mijn collega’s van de vroege toe in de refter. Ik vertelde m’n verhaal en toonde hen hoe je dat kan controleren op je loonbrief. Ik vroeg hen hun loonbrieven van de laatste jaren te controleren en dit ook aan anderen verder te vertellen. Daarna deed ik hetzelfde in mijn eigen ploeg. Je kan het je levendig voorstellen: het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje.

Ik bracht het punt ook op de eerstvolgende overlegvergadering met de werkgever: het ABVV had me laten weten dat ze dat tot 5 jaar terug konden recht zetten. Je kan je wel voorstellen hoe koel ze daar reageerden. Ze gingen het bekijken, zeiden ze.

Echte onderhandelingen

Maar ik werd daarna bij de werkgever geroepen. Die zei dat het onbegonnen werk was om dat allemaal uit te zoeken en dat het waarschijnlijk over een pak geld zou gaan. Onvoorzien. Ik moest serieus blijven, hé. Maar ik hield voet bij stuk.

Tussen de soep en de patatten werd ik dan verschillende keren naar de personeelsdienst geroepen. Dat waren de echte onderhandelingen. Ik moest telkens goed op m’n hoede zijn, maar na enkele gesprekken kwamen ze met een compromis af: vanaf dan wordt de ploegenpremie correct betaald… en ze zetten alle fouten van de afgelopen 10 maanden, dus van dat jaar eigenlijk, recht.

Ik ging akkoord, want bijna iedereen zou zo een mooie extra som krijgen met de volgende loonbrief. Het heeft me in elk geval heel wat complimenten opgeleverd. Iedereen weet dat ik dat met de hulp van mijn vriendin en van het ABVV geregeld heb gekregen. Ik was meteen gelanceerd.

Kwam jij ook in 2016 voor het eerst op en deed je iets voor je collega's? Neem dan zeker contact met ons op. 

 

Lees ook

Terug Top