(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

Gaston Durnez is overleden

In Lier is op 22 november l.l. auteur, dichter en journalist Gaston Durnez op 91-jarige leeftijd overleden.


Een groot mens

Gaston is in Wervik geboren in 1928 en verhuisde in z’n jeugd met de hele familie naar Asse, dichtbij Brussel. Vader, moeder en 11 kinderen op zoek naar werk. De armoede en het pendelen lieten een diepe indruk op hem na en zullen een hoofdrol spelen in veel van zijn werk. Gaston kwam in het begin van zijn carrière als journalist in contact met Louis Paul Boon. Ze zouden vrienden voor het leven blijven. De sociale strijd bond hen, ze begrepen mekaar.

Gaston, je was een groot en warm mens, een schrijver, maar vooral journalist. Je zag het belangrijke in de dagelijkse dingen en gaf daar de geschreven taal aan. Dat is niet iedereen gegeven. 
Het ga je goed, Gaston. Tot later, rust zacht.

(© foto: Andre Langenus)

Zwarte gezichten

Wij kennen Gaston van het door ons in 2015 uitgegeven boek ‘Mannen met zwarte gezichten.’ Een reportagereeks over de mijnramp in Marcinelle (8 augustus 1956) en de grootste mijnramp uit onze geschiedenis voor. Er vielen 262 doden, onder wie 136 Italianen. Gaston Durnez, als jonge journalist, wordt er op uitgestuurd om verslag te brengen voor het dagblad De Standaard. In de 13-delige reeks worden de mistoestanden van het Belgische mijnwezen stevig aangekaart en hij krijgt er de “Prijs Vlaamse Journalistenclub” voor. Het was een reportagereeks met een maatschappelijke impact. Durnez legt als journalist een vinger op deze maatschappelijke wonde. Het zou de eerste prijs zijn van velen. Durnez schrijft, dicht, rapporteert en onderzoekt, non-stop, sinds de jaren ‘50. Maar toch blijft zijn eerste journalistenprijs zijn mooiste, zoals hij later toe zou geven.

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Terug Top