(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

Las mamas Belgas

Het nieuwe boek van Sven Tuytens

Met ‘Las mamás belgas, Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen‘ is Spanjespecialist Sven Tuytens niet aan zijn proefstuk. Het boek ligt in de boekhandel, net nu Spanje opnieuw historische tijden beleeft.


Vechten tegen Franco

In 1937 vertrok een groep jonge Joodse migrantenvrouwen uit Antwerpen en Brussel naar Spanje om tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) aan de zijde van de Spaanse republiek tegen Franco te vechten. Samen met een groep verpleegsters uit Nederland werkten ze in een republikeins oorlogshospitaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten sommigen hun strijd verder in het gewapend verzet in België en Nederland. Ze betaalden allen een bijzonder hoge prijs voor hun inzet. (op de foto een deel van de Mamás belgas op de Plaza Cataluyna in Barcelona © CegeSoma)

Mamás

Nadat zijn documentaire Les Mamás Belgues bekroond werd met de Prijs van de beste documentaire 2016 op het Festival van Montaverner in Valencia, kon een boek niet uitblijven. Las mamás belgas, Jonge Spanje-strijdsters uit de Lage Landen ligt in de boekhandel. Het boek gaat over een groep Joodse migrantenvrouwen uit Antwerpen en Brussel, communisten, die naar Spanje trokken om tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) aan de zijde van de Spaanse republiek tegen Franco te vechten. Tuytens heeft met kinderen van de Antwerpse en Brusselse vrouwen kunnen spreken en met Spaanse vrouwen, die samen met de vrouwen in een ziekenhuis in Valencia gewerkt hebben.

Na de burgeroorlog keerden de vrouwen terug naar België, waarna sommigen in het verzet terechtkwamen en er een zware prijs voor betaalden. Sven Tuytens: “Sommigen eindigden in het Gestapohoofdkwartier aan de Louisalaan, waarna ze via de gevangenis van Sint-Gillis naar Ravenbrück gestuurd werden.”

Maar hoe moet het nu verder met Catalonië, dat misschien deze week de onafhankelijkheid uitroept? “Het is niet alleen een regio die verder wil. Het is een regio die een republiek wil stichten tegen het oude, koningsgezinde Spanje. Voor veel Catalanen leeft in het huidige Spanje het spook van Franco.”
Het is volgens Tuytens ook geen toeval dat Spanje geen extreemrechtse partij heeft, de conservatieve Partido Popular heeft een extreemrechtse vleugel: “Vandaag (maandag 9 oktober, red.) besteden verschillende Spaanse kranten aandacht aan de dreiging van Pablo Casado, de vicesecretaris van de Partido Popular. Casado dreigt ermee om de Catalaanse minister-president in de gevangenis te gooien zoals de president van de republiek Catalonië Companys in de jaren 1930. Je moet de historische lading van die woorden voor ogen houden: Companys werd in de gevangenis gegooid, gefolterd en doodgeschoten. Voor veel Catalanen zegt dat alles.”

Over de auteur

Sven Tuytens (1967) werkt sinds 2010 als buitenlandcorrespondent voor de VRT in Madrid. Hij schreef samen met historicus Rudi Van Doorslaer de biografie Israël Piet Akkerman, Van Antwerpse Vakbondsleider tot Spanjestrijder. Hij publiceerde verschillende artikels over de rol van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Hij maakte ook twee documentaires over deze burgeroorlog: Les Mamàs belgues en Résister au Tyran, des Destins Individuels (2017). 

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Terug Top