(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

Akkerman: Van Antwerps vakbondsleider tot Spanjestrijder

Het verhaal van een jonge linkse held nu te boek

Het leven van de jonge Antwerpse Spanjestrijder en vakbondsman Piet Akkerman leest als een heldenverhaal. AC Antwerpen besloot dit uit te brengen in een rijk geïllustreerd boek.


Van Antwerpen naar Spanje

Op oudejaarsavond 1936 lanceren de Inter­nationale Brigades een tegenaanval in de heuvels van Guadalajara. Het is een poging om de omknelling van de Spaanse hoofdstad te doorbreken. Madrid wordt belaagd door rechtse militairen die sinds 18 juli een oorlog begonnen tegen de gevestigde regering van de Spaanse republiek.

De Antwerpse antifascist Piet 'Israël' Akkerman voert als politiek commissaris van zijn bataljon zijn manschappen aan en wordt dodelijk getroffen. Piet Akkerman ligt begraven in de buurt waar hij voor het laatst vocht. Hij werd amper 23 jaar oud.

Ondanks die jonge leeftijd had Piet Akkerman er al andere gevechten op zitten. Bezorgd om het lot van de diamantarbeiders kwam hij in Antwerpen op voor hun rechten als syndicalist van de Algemene Diamantbewerkersbond (ADB). Dat werd niet altijd door iedereen geapprecieerd, ook niet in zijn eigen vakbondscentrale.

De zoon van Joodse migranten uit Polen werd een bezielend stakingsleider en een vastberaden vechter voor een betere wereld.

Het boek is geïllustreerd met originele tekeningen van Jan Vanriet en wordt voorafgegaan door een voorwoord van historicus Vincent Scheltiens.

Bestellen?

Je kan het boek "Israël Piet Akkerman: Van Antwerps vakbondsleider tot Spanjestrijder" nu bestellen bij Linx+.

Vul hieronder het formulier in en schrijf €21,50 (20 euro boek+ 1,5 euro verzendkosten) over op rekeningnummer BE79 8777 9643 0233 met vermelding "Boek - Akkerman"

Contacteer ons gerust voor extra informatie via
info@linxplus.be of 02/289.01.81

Sven Tuytens & Rudi Van Doorslaer. Israël Piet Akkerman · Van Antwerpse vakbondsleider tot Spanjestrijder. isbn: 9789090296845 · 2016 - uitgeverij: Algemene Centrale ABVV Antwerpen-Waasland · paperback (16,5 x 22 cm) - 176p.

Akkerman: Van Antwerps vakbondsleider tot Spanjestrijder


Straat en huisnummer *

 


Postcode *

 


Telefoonnummer *

 


Maak je keuze *
Ben je een groothandelaar of bibliotheek?
Zo ja, naam instelling

 

bestelt "Israël Piet Akkerman" aan groothandelsprijs en wenst een factuur.

Facturatieadres:


Straat en huisnummer

 


Postcode

 


Gemeente

 

Wat doen wij met je gegevens?

Wij gebruiken uw gegevens alleen om u te informeren over Linx+ initiatieven. Wij bewaren uw gegevens zo lang als nodig.

U kunt uw toestemming op ieder moment intrekken

Wanneer u dit doet, verwijderen wij uw gegevens en ontvangt u geen informatie meer van ons.Velden met een * zijn verplicht

Terug Top