(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

Actie voor betaalbare energie: 2-04-2009

Steeds meer mensen kunnen hun energierekeningen niet betalen. Ondertussen boekt Electrabel miljardenwinsten met reeds lang afgeschreven kerncentrales. Om dat aan te klagen reikte het Vlaams ABVV de "award van de naakte budgetmeter" uit aan Electrabel.


Getuigenissen: leven of overleven?

Marcella, Dirk, Gust en Janine getuigen over hun problemen met hun energiefactuur en overleven met een budgetmeter.

Marcella:
"
Als ik mijn facturen van 2008 vergelijk met die van 2003, dan stel ik vast dat de prijs op vijf jaar tijd bijna verdubbeld is. Maar mijn pensioen is op die vijf jaar niet verdubbeld." ...

Dirk:
"Plots zegt de telefoniste: ‘Als je klant wil worden bij ons, moet je een waarborg betalen van 305 euro omdat je in het verleden een aantal keren je rekeningen te laat betaalde‘." ...

Gust:
"Mijn maandelijkse voorschotten betalen gaat nog net. Maar de jaarafrekening is er te veel aan." ...

Janine:
"Zorgen voor warmte en licht zijn al jaren twee belangrijke opdrachten in mijn leven. Ik doe mijn best, ik doe het voor mijn kinderen. Maar ik vraag me af: hoe diep kunnen ze mij nog krijgen?"

Energie is een basisrecht

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren spectaculair gestegen.

  • Een gemiddeld Vlaams gezin moest vorig jaar 100 euro meer betalen voor elektriciteit dan in 2007 (dat is een stijging met 15%).
  • De factuur voor aardgas steeg gemiddeld met 200 euro (een stijging met 25%).

Deze stijgingen zijn veel groter dan in andere Europese landen.

De energieprijzen stegen ook sneller dan het gemiddeld beschikbaar inkomen.

Dit is zeker het geval voor armere gezinnen: zij zijn voor hun inkomen meer afhankelijk van vervangingsuitkeringen en die zijn veel minder welvaartsvast dan de lonen.

Tussen oktober 2006 en 2008 steeg het aantal mensen dat zijn energiefactuur niet kon betalen - en gedropt werd door zijn commerciële leverancier - met 12%.

Vandaag moet 2,6% van de gezinnen een beroep doen op een sociale leverancier om nog stroom te kunnen kopen. Wie ook dan nog zijn factuur niet kan betalen krijgt een budgetmeter. Men betaalt zijn energie vooraf door de meter op te laden. 1,3% van alle Vlaamse gezinnen gebruikt stroom via een budgetmeter!

Er is dus iets grondig mis met de vrijgemaakte energiemarkt.
Het ABVV vindt dat het zo niet verder kan.

Electrabel wint de hoofdprijs

Daarom voerde het Vlaams ABVV op 2 april 2009 in Brussel een persactie voor betaalbare energie, samen met het project Energie & Armoede van vzw Samenlevingsopbouw Antwerpen.

De "award van de naakte budgetmeter" werd uitgereikt aan energieleverancier Electrabel. Electrabel boekt woekerwinsten, is trendsetter in prijsverhogingen en promoot een onrechtvaardig en onduidelijk systeem van waarborgen.

Electrabel won meteen de hoofdprijs: een lege transparante doos (zie foto‘s). Omdat er nog heel wat ruimte is voor een socialer en transparanter beleid.

Electrabel was uitgenodigd om de prijs in ontvangst te nemen, maar stuurde zijn kat.

2 april 2009: ABVV-actie voor betaalbare energie / Op de foto: Janine (getuige), Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV)

2 april 2009: ABVV-actie voor betaalbare energie / Op de foto: Dirk en Janine (getuigen), Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV)

2 april 2009: ABVV-actie voor betaalbare energie / Op de foto: Dirk en Janine (getuigen)

2 april 2009: ABVV-actie voor betaalbare energie / Op de foto: Vlaams project energie en armoede van Samenlevingsopbouw Antwerpen povincie vzw

2 april 2009: ABVV-actie voor betaalbare energie / Op de foto: Janine (getuige Samenlevingspbouw), Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV), Marcella (getuige ABVV-Senioren)

2 april 2009: ABVV-actie voor betaalbare energie / Op de foto: Janine (getuige Samenlevingspbouw), Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV), Marcella (getuige ABVV-Senioren), Peter Bostyn (adviseur studiedienst)

Affiches van de campagne Werk voor de boeg!

ABVV-ballonnen

Dit was de eerste van vier acties over het memorandum van het Vlaams ABVV voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009.

Onze eisen

 1.Iedereen heeft recht op een betaalbaar en leefbaar basispakket energie én op een kwaliteitsvolle en klantgerichte dienstverlening.
 2.Energiebesparing moet een basisrecht worden.
 3.Een betere werking van de energiemarkt moet energie goedkoper maken.

Downloads

Lees ook

Zoek op trefwoord

acties energie

Terug Top