(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

Werelddag van verzet tegen armoede: 17-10-2008

Ontsnappen uit armoede is een zaak van iedereen. Daarom hing ook het ABVV geknoopte lakens uit het raam op 17 oktober, de Werelddag van verzet tegen armoede.


Eén op zeven Belgen is arm

Die moeten dus rondkomen met minder dan 860 euro per persoon.

Weinig geld hebben is niet makkelijk en niet leuk. Mensen moeten een bezoek aan de dokter uitstellen. Op vakantie gaan is uitgesloten. En cadeautjes van Sinterklaas kunnen de kinderen ook vergeten.

Weinig geld hebben leidt er dus toe dat mensen niet volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Armoede en uitsluiting gaan samen.

Armen leven vaak in mensonwaardige toestanden. Het is dan ook noodzakelijk dat politici snel werk maken van het optrekken van de uitkeringen, minstens tot de armoedegrens.

Volgens het Rekenhof zou dit 1,25 miljard euro kosten. Een haalbaar bedrag als je het vergelijkt met andere uitgaven van de overheid en als je beseft welk groot sociaal probleem we daarmee kunnen oplossen.

Verzet tegen armoede

17 oktober is Werelddag van verzet tegen armoede. Ook aan verschillende ABVV-gebouwen werden geknoopte lakens uit de ramen gehangen, als symbool van verzet tegen armoede.

  • Omdat ontsnappen uit armoede een zaak is van iedereen.
  • Om politici te tonen dat er velen solidair zijn met de strijd tegen armoede.
  • En om mensen in armoede te tonen dat ze niet alleen staan.

Het ABVV hing de lakens uit in Aalst, Gent, Hasselt, Leuven en Brussel (Watteeustraat 10, hoofdgebouw van de interprofessionele werking van het Vlaams ABVV).

ABVV West-Vlaanderen deelde van 7 tot 9 uur soep en brood uit aan de stations van Roeselare, Brugge, Oostende en Kortrijk. ABVV West-Vlaanderen schonk ook nog vier cheques van 3000 euro aan hulporganisaties voor mensen in armoede, of samen 12.000 euro. Dat bedrag is het uitgespaarde loon van de stakingsdag van 6 oktober 2008, dat het personeel van het ABVV West-Vlaanderen hiervoor ter beschikking stelt aan een goed doel. Het gaat om Ovide Brugge, Akzie Kortrijk, Vluchthuis Roeselare en Colsol Oostende.

Lees ook

Andere sites

Zoek op trefwoord

acties armoede

Terug Top