(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

7000 Fair Trade-rozen op 1 mei

Ook dit jaar verspreidt het Vlaams ABVV duizenden eerlijke rozen op de 1 mei-vieringen. Die komen van een speciaal uitgezochte kwekerij in Kenia. Waarom juist daar?


Vuil werk

Steeds meer rozen die je in de winkel koopt, komen uit landen rond de evenaar zoals Colombia in Zuid-Amerika, of Kenia, Zimbabwe en Oeganda in Afrika. De streek rond de evenaar biedt het hele jaar door immers het ideale klimaat voor snijbloemen.

Dankzij die groeiende export nam het aantal jobs in de bloemensector fors toe. Maar de arbeidsomstandigheden bleven er abominabel.

Fundamentele arbeidsrechten ontbreken in de meeste bloemenkwekerijen, vakbondsoverleg is er onbestaande, kinderarbeid schering en inslag, arbeiders zijn vooral tijdelijk tewerkgesteld, verzekeringen ontbreken, lonen zijn te laag en het werk ongezond en onveilig.

Catastrofe voor mens en milieu

We willen allemaal graag de perfecte roos cadeau doen aan die bijzondere persoon. Om zo’n roos te kunnen aanbieden maken bloementelers in het Zuiden gebruik van krachtige en vaak bij ons verboden chemicaliën. Uren na verneveling blijft het gif in de lucht hangen. Toch moeten arbeiders kort na het spuiten opnieuw aan het werk.

De impact is enorm: moedermelk geraakt besmet, kinderen worden geboren met afwijkingen, arbeiders kampen met hoofdpijn, slaapproblemen, ademhalingsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, allergieën en kanker.

Na lozing in de omgeving blijven de gifproducten een catastrofe veroorzaken met zware gevolgen voor de fauna en flora, de lokale economie en de omwonenden.

Eerlijke bloemen

Via Fair Flowers for Human Rights zocht het Vlaams ABVV zijn perfecte roos uit. We vonden die bij Oserian, een grote bloemenkwekerij in Kenia, gelegen aan het meer van Naivasha. Op 220 hectare teelt Oserian jaarlijks 400 miljoen snijbloemen voor de export.

Die dragen het Max Havelaar-label, wat garandeeert dat ze sociaal én ecologisch verantwoord geteeld zijn. Oserian maakte de keuze om de milieukosten van hun productiemethodes niet langer af te schuiven op de lokale omgeving, de werknemers en de lokale economie.

Ecologisch verantwoord

Alternatieve bestrijdingstechnieken werden ingezet om het aantal pesticiden terug te dringen. Resten van verontreinigende stoffen komen niet langer in de omgeving terecht. De gesloten waterkringloop beperkt het gebruik van water. Water blijft dan ook een zeer schaarse grondstof in één van de droogste gebieden ter wereld.

Natuurlijke warmwaterbronnen in de buurt worden gebruikt om het klimaat in de serres te regelen zodat het gebruik van fossiele brandstoffen minimaal is. Samen met het zonnige klimaat maakt dat de energiebalans van deze rozen, zelfs met luchttransport, zeer gunstig.

Sociaal verantwoord

De vakbond KPAWU (Kenyan Plantation and Agricultural Workers Union) is er toegelaten en kan collectieve arbeidsovereenkomsten afsluiten. De arbeiders worden het dubbele betaald van wat gangbaar is, krijgen een vast contract en een huurtoelage wanneer ze niet op het bedrijf wonen.

Op het bedrijf is er een gezondheidscentrum waar arbeiders 24 uur per dag kunnen aankloppen voor hun medicijnen. Er is een kinderkribbe en na de kribbe kunnen de kinderen er naar school tot hun 14 jaar. De arbeiders en hun gezinsleden kunnen in het trainingscentrum cursussen blijven volgen of met een studiebeurs gaan studeren.

Meerwaarde voor de omgeving

Het bedrijf wil een meerwaarde hebben voor de omgeving. Nabijgelegen scholen krijgen lesmateriaal. Waterputten werden gebouwd in de dorpen om de omwonenden toegang te verschaffen tot schoon water.

Een deel van de opbrengsten van de bloementeelt gaat naar het onderhoud van een wildpark op de terreinen van Oserian.

Oserian bewijst dat respect voor sociale rechten en voor leefmilieu hand in hand kunnen gaan. Daarom komen de bloemen die we op 1 mei verspreiden uit Kenia.

Waar?

Deze rozen worden verspreid op 1 meivieringen in:

  • Antwerpen: Antwerpen, Mortsel, Turnhout
  • Limburg: Herk de Stad
  • Oost-Vlaanderen: Zottegem
  • Vlaams-Brabant: Leuven
  • West-Vlaanderen: Oostende, Veurne, Diksmuide, Ieper, Poperinge, Wervik, Kortrijk, Harelbeke, Waregem, Wevelgem, Roeselare, Izegem, Tielt, Brugge, Blankenberge, Zedelgem, Knokke

Voor waardig werk en een leefbare wereld

Contact

  • Timothy Wyffels - medewerker ondersteuning milieu - 02 506 82 35

Andere sites

Zoek op trefwoord

1 mei Blije Bloemen

Terug Top