(0)

Selecteer Regio

INFO: Werkloos en wat nu?

Je bent onlangs werkloos geworden of werkt volgens onze gegevens af en toe via interim. Wellicht zit je met heel wat vragen. Het ABVV kan je hierbij helpen.


Wat?

Vorming en Actie voor werklozen organiseert elke maand een infosessie waarin je meer te weten komt over: 

 • Je rechten en plichten als werkzoekende/interimarbeider 
 • Wat de VDAB voor jou doet en van jou verwacht 
 • Wat jouw VDAB-dossier is en hoe je dit best beheert 
 • Waarom en wanneer de RVA jou controleert
 • Wat het ABVV kan doen voor jou.

Zowel VDAB als RVA eisen immers dat je tijdens je werkloosheid naar werk zoekt. Indien je niet kan bewijzen dat je gemotiveerd bent en actief naar werk zoekt, loop je het gevaar je uitkering te verliezen.

Tijdens deze infosessie kom je alles te weten over de procedure, sancties en wat je kan doen om een sanctie te vermijden.

Deze info is heel nuttig en belangrijk voor jou om te volgen. Heb je nog vragen, contacteer dan de loopbaanconsulent uit jouw regio.

De loopbaanconsulent kan je helpen met het opstellen van een CV en een sollicitatiebrief. Je kan er ook informatie krijgen over opleidingen die je kan volgen of hoe je best geschikte vacatures opzoekt. De loopbaanconsulent helpt je ook met het op punt stellen van Mijn Loopbaan.

Contact

regio Gent/Eeklo: 09 265 52 13 (Vrijdagmarkt 9)

regio Aalst: 053 72 78 13 (Houtmarkt 1)

regio Sint-Niklaas: 03 760 04 30 (Vermorgenstraat 9)

regio Ronse: 055 33 90 15 (Stationstraat 21)

regio Dendermonde: 052 25 92 82 (Dijkstraat 59)

loopbaanconsulent.oostvlaanderen@abvv.be

Veelgestelde vragen

 • Ik werk en waarom moet ik naar die info?

Ook als je momenteel werkt, kan de info nuttig zijn. De RVA/VDAB verwachten dat mensen die via interim aan het werk zijn, vast werk zoeken op de dagen dat ze niet werken. Tijdens de info wordt daar meer info over gegeven. Als je niet naar de eerstvolgende info kan komen, dan kan je steeds naar die van de volgende maand komen. We organiseren immers elke maand een infosessie. De data vind je terug op de website van ABVV OVL.

 • Ik heb al uitleg van de VDAB gekregen, toch word ik uitgenodigd?

De VDAB geeft inderdaad een eerste uitleg, maar tijdens de infosessie die wij organiseren, komt er heel wat meer aan bod: niet alleen wat de RVA/VDAB verwacht van werkzoekenden, maar bvb ook hoe je een stempelkaart moet invullen en wat het ABVV allemaal voor jou kan doen, bvb individuele begeleiding bij het zoeken naar werk door de loopbaanconsulenten.

 • Ik moet me toch inschrijven en wat is dat juist die infosessie?

Tijdens de infosessie krijg je te horen welke je rechten en plichten zijn als werkzoekende, over wat de RVA/VDAB van jou verwacht op vlak van zoeken naar werk en hoe de controle daarop in mekaar zit. Je krijgt ook meer uitleg over het verschil tussen RVA/VDAB en ABVV waarbij de focus ligt op wat het ABVV allemaal voor jou kan doen. 

 • Is dit individueel? Moet ik me tussen 14u-16u30 komen aanbieden?

De infosessies gaan door in groep. Na de infosessie kan je wel een afspraak maken voor verdere individuele begeleiding bij de loopbaanconsulent. Op de uitnodiging is steeds het startuur van de infosessie opgegeven. Kom best iets vroeger dan het aangegeven startuur. De infosessie duren ongeveer 2u30.

 • Ik heb en vrijstelling van 33 % dus ben ik toch vrijgesteld?

Dit klopt niet, ook als je een vrijstelling van 33% hebt, moet je actief zoeken naar werk en heb je er dus alle belang bij naar de info te komen.

 • Ik heb morgen een sollicitatie gesprek? Kan ik een andere dag komen?

Uiteraard kan je naar een info op een andere dag komen. Er worden elke maand in elke regio (met uitzondering van Eeklo en Ronse: tweemaandelijks) info's georganiseerd.

 • Wat als ik niet kom, is dit verplicht?

Tijdens de info krijg je algemene info over de rechten en plichten van werkzoekenden. Door niet deel te nemen aan de info verlies je je recht op werkloosheidsuitkeringen uiteraard niet. Het is wel belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en weet wat je boven het hoofd hangt als je niet actief zoekt naar werk. In dat geval kan je je werkloosheidsuitkeringen immers wel verliezen.

 • Binnenkort begin ik met een opleiding moet ik naar die info?

Ook als je momenteel een opleiding volgt, kan de info nuttig zijn. Als je niet naar de eerstvolgende info kan komen, dan kan je steeds naar die van de volgende maand komen. We organiseren immers elke maand een infosessie. De data vind je terug op de website van ABVV OVL.

 • Krijgen we ook uitleg over het solliciteren, want dit interesseert me het meeste? Moet ik mijn CV meebrengen?

Tijdens de info krijg je de basistips om te solliciteren. Je kan tijdens de infosessie uiteraard je CV meebrengen, maar tijdens de infosessie zelf is er weinig tijd voor individuele begeleiding. Na de infosessie kan je een afspraak maken met de loopbaanconsulent voor individuele begeleiding. Dit kan gaan over het opstellen van een CV, een sollicitatiebrief of het zoeken naar gepaste vacatures.

Downloads

Terug Top