(0)

Selecteer Regio

Bookmark and Share

Win het boek: De laatste getuige: Louis Boeckmans

Historicus Pieter Serrien schrijft samen met een van de laatste getuigen van Breendonk, Buchenwald en Blankenburg-Dora een beklijvende oorlogsgetuigenis.


Een ontroerend verhaal…

Het verhaal van de 95-jarige Louis Boeckmans uit Tessenderlo/Laakdal zal iedereen ontroeren. Lees in zijn boek meer over zijn vlucht in mei 1940, de ramp van Tessenderlo in april 1942, zijn verzetsdaden, zijn arrestatie en dan de kampen… van Hasselt naar Breendonk, van Buchenwald naar Blankenburg en daarna de hel van de dodenmarsen.

Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora. Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, is hij de enige die nog kan getuigen. Historicus Pieter Serrien tekende dit onvoorstelbare oorlogsverhaal op en geeft historische duiding.

Waarom Pieter Serrien de oorlogsgetuigenis van Louis Boeckmans optekende

"En dan plots verschijnt mijn zevende boek, al ben ik ditmaal niet de hoofdverteller. Dat is Louis Boeckmans. Deze 95-jarige uit Tessenderlo vertelde mij begin 2019 zijn verhaal. De vele uren opnames vulde ik aan met wat hij een jaar eerder zelf opschreef en wat zijn lotgenoten hebben nagelaten. Het resultaat is een boekwaarin Louis in de ik-persoon getuigt over wat hij meemaakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na elk hoofdstuk neem ik steeds kort het woord om historische duiding te geven.
Doordat Louis’ oorlogsgeschiedenis in mijn vorige boeken uitgebreid aan bod komt, verloopt het schrijven vrij vlot. Ik heb het hele gesprek opgenomen op iPad en die tablet staat naast me terwijl ik het boek schrijf. Ik laat Louis stuk voor stuk vertellen. Waar zijn geheugen hem in de steek liet, vul ik aan met getuigenissen van lotgenoten en met wat Louis zelf eerder heeft verteld. Ik bel regelmatig met Louis en kleindochter Lydia pendelt heen en weer met na te lezen stukken.
Zo wordt het gesprek de basis van dit boek. In twaalf chronologische hoofdstukken vertelt Louis hoe hij de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Na elk hoofdstuk neem ik als historicus even het woord van Louis over. Ik probeer zijn verhaal in de grote en kleine geschiedenis te passen. Een diepgravende geschiedschrijving hoeft dit niet zijn, het is het verhaal van Louis. Voor lezers die nog meer details willen, staat achteraan in dit boek een bibliografie met verwijzingen naar uitgebreidere studies. De grootste meerwaarde van Louis’ verhaal is dat het een menselijk beeld geeft van de verschrikking die de slachtoffers van de kampen moesten ondergaan. Dat blijkt meteen als Louis vertelt over Dirk Sevens, die hij in Breendonk heeft zien sterven…"

Win het boek!

Weet het juiste antwoord op de vraag hoe oud Louis was toen hij bij het verzet aansloot?

Vul het antwoord in in onderstaand formulier en wie weet lees je binnenkort het boek gratis! Een onbevooroordeelde hand kiest de gelukkigen uit de juiste inzendingen.

Win het boek: De laatste getuige: Louis BoeckmansVelden met een * zijn verplicht

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Terug Top